Psihologia pozitiva aplicata in educatie este pozitionata ca una dintre cele mai bune modalitati de dezvoltare a potentialului copiilor.
Educatorii si-au asumat in ultimii ani un rol foarte important in sanatatea emotionala a elevilor lor. O parte a muncii lor este de a evidentia si intari cele mai bune virtuti ale copiilor in beneficiul lor si al societatii.
Ce este psihologia pozitiva?
Potrivit renumitului psiholog Martin Seligman, psihologia pozitiva este „studiul stiintific al experientelor pozitive, trasaturile individuale pozitive, institutiile care le faciliteaza dezvoltarea si programele care ajuta la imbunatatirea calitatii vietii persoanelor”.
Acelasi autor isi dedica o parte din studiile sale pentru a analiza ce inseamna educatia pozitiva. Conform viziunii sale, educatia pozitiva pentru copii se invarte in jurul abilitatilor de predare care asigura bunastarea, adica invatandu-i cum sa se conecteze cu emotiile lor, sa gaseasca sens in viata, sa isi imbunatateasca relatiile cu ceilalti si sa realizeze realizari pozitive.
Importanta educatiei pozitive
Aceasta filozofie educationala este considerata importanta, deoarece afecteaza comportamentul si formeaza un model de viata care are ca rezultat fericirea individului. Eficacitatea educatiei pozitive este evidenta, deoarece genereaza urmatoarele rezultate:
- Copilul poate invata cum sa fie un lider pozitiv la scoala, gestionandu-si propriile emotii.
- Poate creste calitatea vietii prezente si creeaza stalpii pentru o varsta adulta de succes.
- Cand copilul isi identifica punctele forte, isi poate consolida valorile.
- Copilul este adaptabil la diferite circumstante, oricat de dificile ar fi.
Alte zone care sunt intarite
Intelepciune si cunoastere: capacitatea copilului de a invata poate fi marita. Noi modalitati de a face lucrurile sunt incercate cu cresterea intelectuala respectiva. Este de remarcat faptul ca greselile facute in acest proces pot fi lectii excelente.
Dorinta de a invata: in psihologia pozitiva este stimulata curiozitatea. Nu este vorba despre dorinta de a cunoaste ceva, ci despre cautarea unor obiective specifice.
Curaj: capacitatea de a face fata provocarilor cu integritate este consolidata. Acest lucru nu presupune in niciun caz ca nu exista temeri de situatii necunoscute si noi. Mai degraba, se confrunta pozitiv cu astfel de temeri. Acesta este si modul in care invata sa fie un lider pozitiv la scoala.
Educatia pozitiva nu incearca sa evite cu orice pret gandurile negative. De fapt, acestea sunt inevitabile. Copilul cu aceasta disciplina genereaza ganduri care il ajuta sa risipeasca rapid toate gandurile care ii afecteaza bunastarea.