Placa dentara este inamicul nr 1 al sanatatii orale. Se formeaza in mod natural in fiecare zi si trebuie indepartata cu atentie pentru a evita aparitia bolilor parodontale si pentru a mentine cavitatea bucala cat mai curata si cat mai sanatoasa. Placa este de fapt o acumulare de resturi si bacterii pe dinti, provenite in mare parte din alimente si bauturi, dar si din saliva. Suprafata dintilor este una dintre partile rare ale corpului care nu se reinnoieste in mod regulat, astfel incat, fara o igiena orala impecabila, este aproape inevitabil sa nu apara reziduuri.
Aproape 25.000 de tipuri de bacterii locuiesc in gura, mai mult de o mie dintre ele direct pe dinti. In timp ce unele sunt benefice, cele responsabile de placa dentara pot deteriora grav dintii pentru ca produc acizi care ataca smaltul si slabesc gingiile provocand probleme destul de serioase.
Ce segment de populatie sufera de placa dentara?
Formata in mod natural prin acumularea de proteine salivare, alimente, bacterii si toxine secretate de bacterii, placa dentara afecteaza pe toata lumea, inclusiv pe copii. Acestia din urma risca sa se confrunte cu aparitia tartrului datorita alimentatiei lor, care este adesea bogata in zahar, dar si a obiceiurilor slabe de periaj. Daca toata lumea dezvolta placa dentara in mod natural, anumiti factori personali pot agrava fenomenul si in special:
- varsta
- Ph-ul gurii
- dieta bogata in produse zaharoase si acizi
- anumite medicamente
- lipsa salivei in gura
- periaj slab sau periaj insuficient
In plus, unele persoane sunt mai predispuse la placa dentara decat altele, datorita tratamentelor dentare, cum ar fi proteze dentare, aparate dentare sau implanturi, in jurul carora placa tinde sa se implanteze mai usor si care sunt adesea mai greu de curatat.
Cu toate acestea, este important de mentionat ca, contrar a ceea ce s-ar putea crede, tutunul nu este responsabil pentru aparitia placii. Nuanta maronie de pe dintii fumatorilor este legata de depunerea nicotinei pe smalt, dar nu neaparat de o depunere mai accelerate a tartrului.
Pentru a evita apartia placii dentare, oamenii trebuie sa:
- foloseasca o periuta de dinti electrica de calitate, al carei cap trebuie schimbat in mod regulat.
- aleaga o pasta de dinti cu fluor pentru periajul zilnic.
- manance o dietă echilibrata
In plus, anumite alternative naturale, cum ar fi bicarbonatul (pentru a fi utilizat cu precautie, deoarece poate zgaria smaltul pe termen lung!) sau carbon activat, permit indepartarea resturilor depuse pe suprafata dentara fara prea mare efort.