Ficatul este un organ puternic care indeplineste o varietate de sarcini esentiale, de la producerea de proteine, colesterol si bila la stocarea de vitamine, minerale si chiar carbohidrati. De asemenea, descompune toxinele precum alcoolul, medicamentele si subprodusele naturale ale metabolismului. Pastrarea ficatului in forma buna este importanta pentru mentinerea sanatatii.
- Cafea
Cafeaua este una dintre cele mai bune bauturi de consumat pentru a promova sanatatea ficatului. Studiile au aratat ca aceasta protejeaza ficatul de boli, chiar si la cei care au deja probleme cu acest organ. Aceasta scade riscul de ciroza sau leziuni permanente ale ficatului la persoanele cu boli hepatice cronice.
- Grapefruit
Grapefruitul contine antioxidanti care protejeaza in mod natural ficatul. Cei 2 antioxidanti principali gasiti in grapefruit sunt naringenina si naringina.
Mai multe studii pe animale au descoperit ca ambele ajuta la protejarea ficatului de leziuni. Se stie ca efectele protectoare ale grapefruitului apar in 2 moduri – prin reducerea inflamatiei si protejarea celulelor.
- Afine
Afinele contin antocianine, antioxidanti care dau fructelor de padure culorile lor distinctive. Consumul acestor fructe timp de 3-4 saptamani protejeaza ficatul de deteriorari. In plus, afinele contribuie la cresterea raspunsului celulelor imune si a enzimelor antioxidante.
- Strugurii
Strugurii, in special strugurii rosii si purpurii, contin o varietate de compusi utili ai plantelor. Cel mai faimos este resveratrolul, care are o serie de beneficii pentru sanatate.
Multe studii efectuate pe animale au aratat ca strugurii si sucul de struguri pot aduce beneficii ficatului. Studiile au constatat ca pot avea diverse beneficii, inclusiv reducerea inflamatiei, prevenirea deteriorarii si cresterea nivelului de antioxidanti.
- Suc de sfecla rosie
Sucul de sfecla rosie este o sursa de nitrati si antioxidanti numiti betalaini, care pot aduce beneficii sanatatii ficatului si pot reduce daunele oxidative si inflamatiile.
- Peste gras
Pestii grasi contin acizi grasi omega-3, care sunt grasimi sanatoase ce reduc inflamatia si au fost asociati cu un risc mai mic de boli de inima
Grasimile gasite in pestele gras sunt benefice si pentru ficat. De fapt, studiile au aratat ca ajuta la prevenirea acumularii grasimilor, mentin nivelul enzimatic normal, combat inflamatiile si imbunatatesc rezistenta la insulina.