Pielea sever inrosita si alopecia locala pot fi primele semne ale unei boli grave de piele la caini. Ce boli de piele sunt frecvente la caini si cum pot stapanii ingriji pielea patrupedului?
Starea pielii unui caine depinde de multi factori diferiti. De exemplu, de alegerea hranei pentru caini sau de conditiile de intretinere ale cainelui.
De ce este importanta o hrana buna pentru afectiunile pielii la caini?
Aminoacizii esentiali si acizii grasi esentiali, cum ar fi acidul linoleic, sunt denumiti „esentiali” sau exogeni, din motive intemeiate – cainele nu le poate produce singur, trebuie sa le obtina prin alte mijloace. Numai in acest fel se pot furniza pielii si altor organe substante nutritive importante. Cand cainele le ingera prin hrana, ele ajuta la mentinerea sanatatii si la castigarea energiei.
Prin urmare, ar trebui sa se acorde atentie aditivilor continuti in alimentele uscate sau umede. Acizii grasi omega-3 si omega-6, mai ales atunci cand sunt presati la rece, sunt ingrediente extrem de valoroase pentru blanos.
Care este impactul conditiilor de viata?
Daca cainele este in general sanatos, pielea lui va fi, de asemenea, sanatoasa. Pentru a reduce riscul de boli de piele la caini, este deci important, pe langa o alimentatie echilibrata, ca animalul sa fie tinut intr-o maniera adecvata speciei in cauza.
O parte a intretinerii corespunzatoare a cainelui este pieptanarea parului murdar cu un pieptene, imediat dupa o plimbare. Daca murdaria este incapatanata, se pot folosi si sampoane speciale pentru caini, care vor indeparta usor murdaria in timpul dusului.
In plus, cantitatea potrivita de exercitii fizice si profilaxia antiparazitara eficienta sunt conditii care trebuie indeplinite pentru pielea unui caine sanatos.
Cele mai frecvente afectiuni ale pielii la caini
Pielea este cel mai mare organ al cainelui. Pentru ca este influentata de dieta si de multe tipuri de hormoni, exista multe afectiuni care afecteaza sanatatea pielii.
Cele mai frecvente afectiuni ale pielii in boli infectioase si neinfectioase:
Cauze infectioase
- Infectii parazitare: acarieni, capuse, purici, paduchi, viermi cardiaci, leishmanioza;
- Infectii bacteriene: Staphylococcus pseudointermedius;
- Micoze cutanate: Dermatita Malassezia, Trichofitoza, Sporotricoza;
- Boli virale: papilomavirus canin.
Cauze neinfectioase
- Tulburari hormonale: hipotireoza, glandele suprarenale insuficiente (sindrom Cushing)
- Tumori: carcinom cu celule scuamoase, tumora mastocitara, limfosarcom, melanom;
- Leziuni: rani deschise, vanatai, muscaturi, corpi straini intepati;
- Boli autoimune: pemfigus foliaceu, lupus eritematod;
- Malnutritie si lipsa ingrijirii pielii.