Putine lucruri sunt cunoscute despre Castrul Roman de la Tirighina, Barbosi, iar acest lucru se datoreaza faptului ca cei din judetul Galati nu au stiut cum sa isi promoveze istoria locala si mai ales sa scoata in evidenta vestigiile istorice care, desi nu este un lucru cunoscut, acestea exista din abundenta pe suprafata judetului mai sus mentionat.
Castrul Roman de la Tirighina
Castrul Roman a fost pentru prima oara descoperit in anii ’60, unde s-au realizat sapaturi, astfel scotandu-se la iveala ruinele unei foste asezari romane construite, cel mai probabil pe ruinele unei si mai veche asezari dacice. Locatia acestei ruine se afla in imediata apropiere a varsarii raului Siret in Dunare, pe dealul de langa gara Barbosi.
Chiar daca in zilele noastre, din cauza lipsei de prezervare a locului, castrul roman nu se afla intr-o stare excelenta, din cauza lipsei de interes a autoritatilor, locul prezinta o valoare istorica importanta. Insusi cronicarul Miron Costin povesteste despre aceasta fortificatie in Cartea pentru descalecatul dintaiu al Tarii Moldovii. O a doua mentiune importanta este facuta de catre domnitorul si scriitorul Dimitrie Cantemir intr-una dintre scrierile sale de seama. Tot in acea perioada, s-au gasit in acea zona vechi locuri de inmormantare prin incinerare si monede de aur extrem de valoroase, toate acestea fiind acum exponate de muzeu.
Abandonat in secolul III, Castrul Roman de la Tirighina va servi ca piatra de temelie a orasului Galati dar si a Cetatii Brailei, materiale de constructie din acesta fiind efectiv folosite la constructii ale celor doua viitoare orase romanesti. Pe timpul voievodului Vasile Lupu, parte din castru este folosita la construirea Bisericii Fortificate Sfanta Precista, aflata pe malul Dunarii Galatene chiar si in zilele noastre.
Asa cum mentionam si mai devreme, desi Castrul Roman Tirighina de la Barbosi este protejat de legea patrimoniului, in realitate, din pacate, avem de-a face cu o sumedenie de exemple de vandalism, exemple ce nu reusesc decat sa puna intr-o lumina proasta autoritatile dar si locuitorii de prin preajma, intrucat aceasta ruina cu valoare istorica s-a transformat de-a lungul timpului intr-un depozit de resturi menajere si alte gunoaie. Toate acestea, in pofida faptului ca acest castru roman reprezinta inceputul efectiv al cuvilizatiei in zona Galati-Braila.
Astazi, in fiecare an, pe dealul Barbosilor are loc in fiecare primavara un festival dedicat lumii de demult, festival ce doreste sa scoata la iveala vechile traditii romane si felul in care acestia isi desfasurat existenta pe suprafata viitoarei noastre tari.