Bruceloza este o afectiune infectioasa ce se transmite de la animale la oameni prin lapte nepasteurizat, branza si produse lactate. Bacteria se poate raspandi si prin aer sau contact direct cu animalele infectate. Bruceloza este repezentata de infectarea cu bacteria Brucella, folosita ca si arma biologica in SUA.
Simptomele brucelozei
Bruceloza apare la cateva zile sau chiar la cateva luni de la infectia cu aceasta bacterie. Simptomele brucelozei sunt asemanatoare cu simptomele gripei si includ:
- febra;
- frisoane;
- transpiratii;
- oboseala;
- astenie;
- iritabilitate;
- scaderea apetitului;
- cefalee;
- dureri musculare si articulare.
Simptomatologia dispare uneori pentru cateva saptamani sau pentru cateva luni si revine dupa acest interval. Bruceloza este considerata o afectiune cronica atunci cand se manifesta timp de cateva luni prin simptomele specifice. Bruceloza cronica se manifesta prin oboseala, febra, artrita si spondilita cu evolutie indelungata.
Cum se diagnosticheaza si cum se transmite bruceloza?
Bruceloza este o afectiune destul de dificil de diagnosticat. Specialistii in domeniul medical recomanda un consult de specialitate in cazul ascensiunilor febrile rapide sau in cazul febrei persistente, durerilor musculare sau asteniei, mai ales in cazul existentei unor factori de risc. Se poate pune un diagnostic in acest sens pe baza anamnezei, ce releva o profesie cu expunere animala, sau pe baza izolarii bacteriei pe mediu de cultura si pe masurarea titrului de anticorpi. Uneori se recurge si la biopsie hepatica pentru a clarifica acest diagnostic.
Transmisia acestei afectiuni se face prin consum de produse lactate, inhalatie sau prin contact direct. Concret, aceasta bacterie se transmite prin lapte nepasteurizat, prin unt, inghetata, branza, dar si prin carne cruda sau nepreparata in mod corespunzator. In plus, macelarii si lucratorii din abatoare pot inhala aceasta bacterie, iar infectarea se poate face si prin contact sexual sau sange contaminat.
Complicatii si preventie
Bruceloza nu este o afectiune ce poate fi trecuta cu vederea, pentru ca poate fi insotita de urmatoarele complicatii:
- complicatii osteoarticulare;
- complicatii cardiovasculare;
- complicatii nervoase;
- complicatii digestive;
- complicatii pulmonare;
- complicatii oculare.
Preventia consta in respectarea masurilor de igiena si evitarea consumului de produse lactate nepasteurizate. Tratamentul include antibioterapia timp de 6 saptamani cu antibiotice precum tetraciclina, streptomicina, gentamicina, rifampicina sau doxiciclina.