Una din cele mai “delicate” afectiuni cu care se pot confrunta atat adolescentii, cat si adultii este diareea acuta infectioasa, ce presupune eliminarea rapida a unor scaune prea moi, uneori apoase. Cauza diareei este o infectie. Diareea acuta infectioasa mai este numita si “diareea calatorului” care se transmite prin contactul cu o persoana care sufera de aceasta boala sau prin consumul de alimente sau de apa contaminate.
Cauzele diareei acute infectioase
Diareea acuta infectioasa este cauzata de patrunderea agentilor infectiosi in tractul digestiv a:
-
virusului rotavirus, enterovirus, hepatitic sau Norwalk;
-
bacteriei E.Coli, Salmonella, Shigell, Vibrio Cholerare sau Clostridium;
-
parazitului Amoeba sau Giardia.
Cum se transmite diareea acuta infectioasa?
Diareea acuta infectioasa se transmite prin ingestia agentului infectios de la o persoana care este deja bolnava sau din apa si alimente contaminate. Pacientii care nu respecta regulile de igiena personala sau consuma alimentele nespalate si insuficent preparate termic sau contaminate dupa ce au fost preparate, care beau apa din surse contaminate au mari sanse de a dezvolta diareea acuta infectioasa.
In plus, scaldatul in ape contaminate poate constitui un factor de risc. In cazuri severe, foarte rar, boala are un potential letal.
Ce simptome prezinta pacientul cu diaree acuta infectioasa?
Pacientii care sufera de diareea acuta infectioasa pot prezenta simptome moderate sau severe. In forma lor moderata, pacientul are scaune de consistenta scazuta, dar se simt foarte bine. In formele foarte severe, pacientii se confrunta cu 20 de scaune diareice pe zi, chiar apoase, la fiecare jumatate de ora, cu balonare, febra, crampe abdominale, varsaturi si chiar prezenta de sange sau de mucus in scaun. Pacientul este foarte deshidratat.
Investigatii si diagnostic pentru diareea acuta infectioasa
De cele mai multe ori nu este nevoie de investigatii medicale pentru a diagnostica diareea acuta infectioasa. Rareori sunt necesare analize de sange sau coprocultura. Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic si al anamnezei.