Inginerii electrici lucreaza la o varietate de proiecte, de la computere, generatoare electrice, roboti, telefoane mobile, carduri, radare, sisteme de navigatie, cabluri, sisteme de iluminat, aparate de sudura si alte aparate electronice de uz casnic.
Inginerii electrice incep un proiect ce defineste ceea ce nou pe piata de sisteme electronice si intotdeauna isi propun sa obtina performante mai bune. In proiectul lor, anumite parti ce tin de design, proiectare si calcularea circuitelor sunt concepute cu ajutorul calculatoarelor si soft-urilor special concepute pentru acestea. In acest fel pot crea un prototiop si pot testa in prealabil produsul pentru a il imbunatati, intrucat aceste lucruri de testare intra tot in responsabilitatile pe care un inginer electric le are la locul de munca.
Exista mai multe sub-discipline ale ingineriei electrice. Unii ingineri electrici sunt specializati exclusiv pe o sub-disciplina, in timp ce altii se specializeaza pe o combinatie intre acestea. Cele mai populare sub-disciplinele sunt:
– Ingineria electronica, ce se ocupa cu circuite electronice, cum ar fi rezistente, condensatori, inductoare, tranzistori.
– Ingineri electronica la micronivel, care se ocupa cu proiectarea de componente mici cu circuite electronice, ce servesc mai mult pe piata telecomunicatiilor.
– Ingineria de procesare a semnalului, ce se ocupa cu transmiterea, receptarea si decodarea de semnale analogice si digitale.
– Ingineria electrica de generare, care se ocupa cu proiectarea de dispozitive electrice aferente, cum ar fi transformatoarele, generatoarele, motoarele de putere electrica.
– Ingineria de control, ce se ocupa cu proiectarea de sisteme de control care pot regla intensitatea de energie folosita in anumite aparate si care permit programarea acestora in functie de nevoi si utilizare.