Consumul fructelor de mare in sarcina: ce se poate manca?

Consumul fructelor de mare este esential pentru sanatate asa ca ar fi pacat ca gravidele sa se priveze in timpul sarcinii pentru ca are un aport considerabil de proteine, vitamine, fier, zinc, fosfor, iod, Omega-3 etc. Cu toate acestea, din cauza riscului de contaminare, este necesar sa fie luate unele masuri de precautie in aceste 9 luni pentru a proteja sanatatea mamei si cea a copilului.

Consumul fructelor de mare : indicatii si contraindicatii

  • Fructele de mare, fie ele proaspete sau congelate, pastrate in mod necorespunzator sau servite crude sau necoapte sunt potential periculoase. De fapt, acestea pot transmite listerioza, o boala cauzata de o bacterie (listeria) care poate avea consecinte grave asupra fatului daca este contractata in timpul sarcinii. toxoplasmoza, in cazul in care nu exista anticorpi, precum si hepatita A sunt si infecții care pot fi declansate de consumul de fructe de mare sau peste crud contaminat.
  • Aceste infectii au consecinte ireversibile asupra fatului: malformatii cardiace, oculare si neurologice, retard de crestere intrauterina, nastere prematura sau chiar moarte intrauterina in cazul toxoplasmozei contractata intre a zecea si a 24-a saptamana de sarcina.
  • Pestele si fructele de mare, care sunt foarte expuse bacteriilor si parazitilor, pot provoca, de asemenea, intoxicatii alimentare. Cu toate acestea, in caz de intoxicatii un tratament cu antibiotice adaptat si prescris de medic, va evita transmiterea germenilor catre fat.
  • Cu un continut bogat in vitamine, saruri minerale, acizi grasi foarte buni (Omega-3) si proteine, marea majoritate a pestilor si fructelor de mare pot fi consumate in timpul sarcinii. Cu toate acestea, trebuie indeplinite doua conditii pentru a nu avea niciun risc: trebuie sa fi fost pastrate in conditii bune si sa fie bine gatite. Daca aceste conditii sunt indeplinite, se pot consuma cu lejeritate crevetii, langoustine, crabi sau homari serviti reci.
  • Atentie, insa, la maioneza care insoteste adesea aceste feluri de mancare, din cauza oualor care prezinta riscuri de salmonela – femeile insarcinate ar trebui sa renunte la consumarea maionezei de casa si sa opteze pentru maioneza industriala, in timpul sarcinii.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor referitoare la cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri. Pentru alte detalii, va rugam sa accesati pagina Politică de Confidențialitate.