Tot mai multi oameni urmeaza o dieta vegana si au inceput sa ofere si animalelor de companie. Cu toate acestea, expertii avertizeaza ca este o dieta incompleta.
Veganismul este o dieta in care oamenii sau animalele nu consuma alimente derivate din animale. Deci, persoanele si animalele de companie care urmeaza aceasta dieta nu mananca proteine animale, lapte sau derivatii sai si nici oua si miere. Multi vegani evita, de asemenea, produsele care au condus la exploatarea unui animal, chiar daca nu sunt alimente.
Caini si pisici: carnivore, omnivore sau erbivore?
Cainii si pisicile nu au fost intotdeauna tovarasii oamenilor. Cu mii de ani in urma, erau fiinte salbatice care se hraneau singure. Vanatoarea altor animale a fost principala lor metoda de obtinere a hranei. De fapt, dupa cum indica studiile, stramosul salbatic al cainelui este lupul, fiind prima specie domesticita de om.
Desi aceste animale au lasat in urma practici precum vanatoarea, metabolismul lor are in continuare cerinte conexe care trebuie luate in considerare. Studiile indica faptul ca un caine, de exemplu, este omnivor genetic, adica mananca atat carne, cat si legume.
De asemenea, cercetarile indica faptul ca pisicile trebuie sa consume tesuturi animale pentru a-si satisface pe deplin nevoile nutritionale, tinand cont de faptul ca sunt carnivore. Aproximativ jumatate din energia unei pisici ar trebui sa provina din proteine pure. Restul sunt in mod ideal grasimi naturale din tesuturile prazii lor.
De ce dietele vegane pentru animale de companie nu sunt complete?
Fiind omnivori, este probabil ca un caine sa se poata adapta mai bine la o dieta vegana, cu toate acestea, nu este cea mai buna optiune. In cazul pisicilor, substantele nutritive esentiale pentru cresterea si dezvoltarea lor optima sunt eliminate. Daca stapanii ofera animalelor de companie o dieta vegana, in afara de malnutritie pe termen lung, pot aparea diverse patologii, precum:
- boli de inima la pisici;
- infectii;
- probleme osoase.