Intarcarea este o etapa naturala in dezvoltarea bebelusului. Este un proces treptat in care se introduc bebelusului si alte alimente in timp ce se continua alaptarea.
Alaptarea cat mai mult timp este insa cea mai buna pentru bebelus. Specialistii recomanda alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni, apoi se continua alaptarea atat timp cat mama si bebelusul doresc.
Cand ar trebui intarcat copilul?
De la varsta de aproximativ 6 luni, bebelusul va fi gata sa manance alte alimente. De asemenea, va avea nevoie de ele pentru a-si satisface nevoile nutritionale. Este posibil sa se continue alaptarea in timpul introducerii alimentelor noi. Mama va sti ca bebelusul este gata sa manance alte alimente atunci cand:
- pare sa-i fie foame mai des decat de obicei;
- poate controla bine muschii gatului;
- pastreaza mancarea in gura fara a o scoate imediat cu limba;
- este interesat de alimentele pe care le consuma altii;
- deschide gura cand vede mancarea venind in directia lui.
Intarcarea poate fi naturala (condusa de sugar) sau planificata (condusa de mama).
Cum pot intarca copilul?
Experienta cu intarcarea depinde de mama si copil. Este de preferat sa se faca o intarcare treptata, intinsa pe cateva saptamani, cateva luni sau chiar mai mult. Retragerea brusca ar trebui luata in considerare numai in situatii extreme.
Daca mama trebuie sa ia orice medicament, trebuie discutat cu medicul. Insa foarte putine medicamente necesita oprirea alaptarii. Copiii bolnavi NU trebuie intarcati brusc. Se poate stoca laptele pana cand bebelusul poate incepe sa il ia din nou.
Introducerea alimentelor solide
Cand bebelusul va avea aproximativ 6 luni, se va incepe introducerea alimentelor solide in dieta. Bebelusul va incepe apoi sa bea mai putin lapte matern.
Introducerea alimentelor solide se face pe rand, in cantitati mici. Unii bebelusi se pot constipa daca primesc prea multa hrana solida atunci cand incep acest tip de hranire.
De asemenea, se pot oferi bebelusului cantitati mici de apa o data sau de 2 ori pe zi, de obicei dupa varsta de 6 luni. Cel mai bine este sa nu i se ofere suc la varsta respectiva. Prea mult suc favorizeaza cariile dentare, obezitatea si diareea.