O parte din serviciile stomatologice sunt considerate urgente stomatologice, iar pacientii care se regasesc in aceste situatii pot beneficia de mai multe avantaje. Unul dintre ele este si prioritatea, deoarece o urgenta va fi tratata inaintea programarilor, daca acest lucru se impune.
Fie ca este vorba despre endodontie la microscop sau alte servicii similare, fiecare cabinet stomatologic este pregatit sa gestioneze corespunzator o urgenta. Urgentele stomatologice sunt foarte importante si sunt tratate cu atentie de medicii stomatologi. Ele nu ar trebui sa fie neglijate nici de pacient, pentru ca unele dintre ele au tot potentialul sa genereze sechele permanente sau sa implice ulterior tratamente costisitoare si indelungate.
Tratamentele stomatologice de urgenta sunt necesare in momentul in care apare durerea, fie ca este vorba despre durere acuta de dinti si maxilare, durere in timpul masticatiei, durere la rece sau la cald si, respectiv, durere severa care se intinde spre zona gatului sau a urechilor. De asemenea, sangerarile abundente in gura, hemoragiile de dupa extractii sau fracturile dentare sunt considerate tot urgente.
Un medic stomatolog va fi oricand gata sa realizeze o operatie de extractie masea de minte in regim de urgenta pentru a scapa pacientul de durerea insuportabila generata de aceasta. Pentru situatii de urgenta, dar nu numai, puteti apela la PlazaDent.ro.
Pulpita acuta
Aceasta afectiune este inflamatia pulpei dintelui. Pulpa dintelui este cea care da dintelui vitalitate, vascularizatie si inervatie. Este o componenta vulnerabila care se afla in interiorul dintelui si este protejata de straturile dure cum sunt dentina si smaltul. In momentul in care microorganismele creaza o cale de acces spre pulpa dentara, este determinata o reactie care genereaza inflamatia zonei respective. Durerile sunt imposibile si, initial, apar la nivelul dintelui afectat, ajungand in final sa se extinda spre urechi sau pe toata suprafata maxilarului.
Parodontita acuta
Aceasta afectiune se defineste ca inflamatia parodontiului apical. Mai exact, sunt inflamate toate structurile care sustin dintele in aleveola sa. Poate sa apara in urma pulpitei atunci cand pacientul nu se prezinta la medic, in momentul in care pulpa dentara se necrozeaza si se infecteaza.
Abcesul
Abcesul consta in inflamatii dureroase. Tesuturile sunt rosii si apare congesionarea. Abcesul apare in general la radacina sau intre dinte si gingie. Aceasta infectie are cauza principala bacteriile si poate fi de doua tipuri: periapicala – situata la varful dintelui – si parodontala – aflata in jurul dintelui. In ambele cazurile, stomatologul curata zona si prescrie tratament pe baza de antibiotice.
Traumatismele
Traumatismele se pot trata cel mai bine prin reducere, extractie sau imobilizare. Avulsia este reprezentata de indepartarea accidentala a dintelui din alveola in care se afla. Luxatia este reprezentata de deplasarea intr-o pozitie nefireasca a dintelui, care ramane totusi in alveola.
Alveolita
Aceasta afectiune se defineste ca inflamatia peretilor alveolari si a tesuturilor parodontale restante care au rolul de a fixa dintii in alveola. Aceasta este o forma locala de osteita si apare ca o complicatie a extractiei dentare.
Pericoronarita
Este o consectinta a remanentei capisonului gingival din molarul de minte. Acesta se inflameaza si se infecteaza devenind dureros.