Vitamina B12: rol, surse si beneficii

Vitamina B12 sau cobalamina, este una dintre singurele vitamine solubile in apa care este stocata de organism, ceea ce permite organismului sa aiba rezerve semnificative. Cu toate acestea, nu este sintetizata de organism, ci trebuie asigurata in mod imperativ de dieta. Isi ia numele (cobalamina) din prezenta cobaltului in formula sa chimica si, deoarece vine sub forma unei pulberi rosii, uneori i se spune „vitamina rosie”.

Care este rolul ei?

Vitamina B12 participa la formarea celulelor rosii din sange. La fel ca toate vitaminele B, joaca un rol in productia de energie, participand la metabolismul glucidelor, grasimilor si proteinelor.

Este, de asemenea, implicata in sinteza materialului genetic (ADN) si ajuta la mentinerea echilibrului sistemului nervos, actionand asupra integritatii tecii de mielina (substanta care protejeaza nervii).

Unde se gaseste?

Vitamina B12 se gaseste in principal in alimentele de origine animala. Principalele surse sunt: ​​carne, carne de pasare, peste, crustacee, lapte, branza, oua, organe etc. Poate fi gasita si in unele plante, dar intr-o forma care nu este absorbita de corp.

Deficienta si exces

Cazurile de exces sunt extrem de rare, iar vitamina B12 pare sigura, chiar si la doze mari. Un deficit de vitamina B12 este exprimat cel mai adesea prin anemie megaloblastica. Este insotit de simptome legate de afectarea transportului oxigenului, cum ar fi oboseala sau dispneea.

Deficitul de vitamina B12 poate duce, de asemenea, la leziuni neurologice cu demielinizare progresiva in creier si maduva spinarii, care este insotita de tulburari motorii si de sensibilitate. Aceste atacuri pot fi asociate si cu disfunctii neuronale la originea anumitor tulburari mentale: iritabilitate, tulburari de memorie si dispozitie. Manifestarile neurologice regreseaza ca raspuns la vitamina B12, dar cel mai adesea sechelele persista.

Cazurile de deficienta pot fi observate atat la persoanele cu deficiente de aport, in special la vegetarieni sau vegani care nu consuma alimente de origine animala, fie la persoanele cu lipsa de absorbtie a vitaminei B12, asa cum se intampla de obicei in anemia Biermer, numita si pernicioasa. Acesti oameni, la fel ca persoanele in varsta, ar trebui sa tina cont de aportul lor de vitamina B12.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor referitoare la cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri. Pentru alte detalii, va rugam sa accesati pagina Politică de Confidențialitate.