Cei mai multi dintre pacientii care frecventeaza cabinetele stomatologice cunosc foarte bine senzatia de arsura la nivelul cavitatii bucale care apare din senin si le afecteaza in mod real calitatea vietii. Aceasta este o stare generala caracterizata de o senzatie puternica de arsura la nivelul limbii, al gingiilor, al obrajilor si al intregii cavitati bucale si al gatului, stare care este aparent lipsita de o cauza clara. Senzatia este asemanatoare cu cea care apare in urma consumului unor alimente sau bauturi fierbinti.
Glasodinia este o suferinta cronica, iar durerea care ii este asociata este foarte intensa. Pe langa durere, poate sa mai apara si un gust metalic, amar, precum si o senzatie de amorteala a limbii sau furnicaturi la nivelul cavitatii bucale.
Cauze, simptome si tratament
De regula, aceasta afectiune a fost asociata cu menopauza, cu unele deficite nutritionale, cu afectiuni stomatologice si cu tulburari psihice. Cauza exacta a afectiunii este greu de evidentiat. Aceasta a fost corelata de-a lungul timpului cu existenta unor probleme de sanatate sau cu modificari ale organismului. Unii specialisti chiar considera aceasta afectiune ca simptom al unor afectiuni sistemice de baza, incluzand dintii anormal dezvoltati sau implantati care pot leza suprafata interna a cavitatii bucale.
Glosodinia afecteaza mai mult femeile decat barbatii si apare, de cele mai multe ori, la varste mai inaintate, de peste 50-60 de ani, debutul fiind spontan si corelat cu alergii alimentare, stres, medicamente si interventii stomatologice complicate.
Care sunt simptomele glasodiniei? Apare senzatia de arsura pe limba, obraji, gingii sau gat, furnicaturi in gura, dureri difuze, senzatie de gura uscata si pierderea sau modificarea gustului.
In urma unui consult de specialitate, in care sunt oferite medicilor toate informatiile de care au nevoie, este posibil ca acestia sa gaseasca exact cauza afectiunii si sa stabileasca si o metoda de tratament pentru ea. De asemenea, este posibil ca, pe langa simpla anamneza, sa fie necesare si investigatii paraclinice precum analizele de sange, culturile microbiologice, testele pentru alergii, dar si testele pentru evidentierea unor boli de reflux sau completarea chestionarelor psihologice. In cazul in care exista semne de candidoza bucala, afte bucale sau infectii micotice, se va impune un tratament de specialitate.