Diversele ecrane (televizor, calculator, tableta, smartphone) fac parte din cotidianul familiei moderne. Desi sunt practice si distractive in diverse situatii, acestea pot comporta numeroase dezavantaje pentru sanatatea si dezvoltarea copiilor. Din acest motiv, nu este recomandat ca bebelusii sa fie expusi la acestea.
Societatile de pediatrie din diverse state recomanda ca pana la varsta de 2 ani copiii sa nu aiba contact deloc sau pe cat posibil aproape deloc cu diversele dispozitive tehnologice.
Numeroasele cercetari au demonstrat ca rolul televizorului in dezvoltarea micutilor de pana in doi ani nu este unul benefic. Unele emisiuni educative pot avea un oarecare efect pozitiv asupra dezvoltarii lor, insa ar fi de preferat ca televizorul sau alte ecrane sa nu existe in viata copiilor mici.
De asemenea, interactiunile copilului cu ceea ce este in jurul sau reprezinta cea mai buna sursa de stimulare pentru el. Cu cat un copil petrece mai mult timp in fata unui ecran, cu atat ii va ramane mai putin timp sa se joace si sa interactioneze cu ceilalti. A fost demonstrat si ca zgomotul de fundal in mod constant facut de televizorul lasat aprins in timp ce nimeni nu se uita la el dauneaza capacitatii de a invata a copilului.
O expunere mare la ecrane scade timpul pe care copilul il petrece in miscare zilnic.
Astfel, utilizarea ecranelor are loc in detrimentul activitatilor fizice si a jocului liber. Copiii intre 4 si 6 ani care petrec mai mult de doua ore pe zi in fata ecranelor se joaca mai putin cu 30 de minute in exterior decat o fac altii de varsta lor. In plus, petrecerea mai multor ore pe zi in fata ecranelor este legata unui risc crescut de obezitate si supraponderalitate.
Studiile arata si ca dvd-urile concepute special pentru bebelusi nu au un efect pozitiv asupra dezvoltarii limbajului, ba chiar vocabularul acestora este mai restrans.
Alte efecte negative ale ecranelor asupra copiilor mici se refera la dezvoltarea limbajului, la calitatea somnului, la capacitatea de a sta atent pentru perioade mari de timp, la diverse comportamente (agresivitate, pasivitate, stima de sine scazuta), la starea generala de sanatate etc.