Toxiinfectia alimentara este, in general, cauzata de consumul de alimente si bauturi contaminate cu agenti patogeni, cu virisuri, bacterii sau paraziti. Adesea oamenii care se confrunta cu o toxiinfectie alimentara au indigestie, crampe stomacale, greata, voma, diaree si febra. Dupa consumul alimentelor contaminate pot trece cateva ore, dar si cateva zile pana la aparitia primelor simptome.
Preventia si complicatiile toxiinfectiilor alimentare
Formele blande de toxiinfectie alimentara pot dura cateva ore, pana la cateva zile. In aceste cazuri, spitalizarea nu este necesara, toxiinfectia fiind tratata de la domiciliu. Preventia acestei afectiuni incepe de la domiciliu, de la lucrurile banale care sunt, in general, neglijate de oameni.
Curatenia este sfanta: zona in care se prepara alimentele, precum si mainile trebuie spalate si dezinfectate foarte des. Germenii care provoaca infectia supravietuiesc si se inmultesc in zona bucatariei. Tacamurile, tocatorul si blaturile trebuie spalate cu apa fierbinte si detergent, iar fructele si legumele trebuie spalate sub jet de apa.
Totodata, alimentele trebuie separate in frigider: carnea cruda, fructele de mare si ouale pot raspandi germenii la alimentele care sunt deja pregatite sa fie consumate, in cazul in care nu sunt separate. De asemenea, este indicata folosirea tocatoarelor separate pentru carne cruda, fructe de mare, fructe si legume. Alimentele trebuie gatite la temperatura potrivita, fiind singurul mod de a distruge bacteriile care pot provoca infectii.
Pentru carne, temperatura ideala este situata intre valorile 62–73 de grade Celsius. In frigider, temperatura trebuie sa fie mai scazuta de 4 grade Celsius, iar alimentele trebuie aruncate la primele semne de alterare.
In general, toxiinfectiile alimentare incep cu diaree, dureri stomacale, febra si pot duce la deshidratare grava, varsaturi si chiar necesitatea internarii in spital. Bacterii precum Campulobacter, Norovirus, Salmonella, Listeria, E-Coli si Clostrudium Botulinum pot provoca toxiinfectii prin alimente stricate sau insuficient preparate termic, precum conserve, lapte, oua, branza, legume, crustacee, carne, iar lista poate continua. Cu siguranta toxiinfectia alimentara este una dintre situatiile care pot pune in pericol viata pacientilor, dar igiena corespunzatoare si luarea masurilor de precautie necesare pot impiedica dezvoltarea acestei afectiuni.