Specialistii recomanda sterilizarea biberonului mai ales inainte de prima utilizare, la fel ca si suzetele, pe care bebelusul le foloseste zilnic. Pentru aceasta, exista diferite tehnici care vor conduce la acelasi rezultat.
De la nastere, toti bebelusii sunt expusi microbilor si bacteriilor care le afecteaza sanatatea, mai ales atunci cand este vorba despre contactul direct pe care il au cu ustensilele pe care parintii le folosesc.
Ani de zile aceasta discutie a fost foarte controversata. Multi cred intr-adevar ca este necesar sa se asigure igienizarea fiecarui obiect folosit de copil, in timp ce altii asigura contrariul si sustin ca ar trebui sa i se permita imunizarea de unul singur.
Este cert faptul ca, nivelul imunitar al unui nou-nascut este scazut. Prin urmare, parintii trebuie sa fie atenti la igiena a tot ceea ce este in jurul lor si sa previna astfel orice tip de boala sau infectie la copil.
Cum se sterilizeaza?
– se spala in masina de spalat vase la o temperatura de peste 80-90 ° C;
– se pune in apa clocotita timp de 15 sau 20 de minute;
– se pune intr-un sterilizator electric timp de 5 sau 6 minute;
– se pune in cuptorul cu microunde, intr-un recipient nemetalic si cu apa timp de 6 minute;
– se introduce intr-o solutie chimica dezinfectanta timp de 30 de minute (a se acorda atentie cantitatilor recomandate).
Este foarte important sa se tina cont de materialul din care sunt fabricate sticlele pentru a putea calcula timpul in care acestea pot ramane in sterilizator. Daca se depaseste acest timp, acestea se pot topi sau deteriora.
Pasi pentru sterilizarea biberoanelor
- Primul pas: inainte de dezinfectare, este important sa se spele sticlele si suzetele cu apa si sapun. Pentru aceasta trebuie sa se foloseasca o perie de vase fina. Apoi, trebuie sa se clateasca bine pentru a nu lasa reziduuri.
- Al doilea pas: dupa ce s-au spalat bine ustensilele, este important sa se lase sa se usuce. Nu este recomandat sa fie sterse cu prosoape de bucatarie, deoarece contin o cantitate mare de germeni care ar contamina ceea ce tocmai s-a spalat.
- Al treilea pas: odata ce sticlele sunt complet uscate, trebuie sa se introduca in sterilizator. Este esential faptul ca sticlele nu pot fi umede inainte de a le pune in aparat.