Glutenul este o proteina vegetala gasita in grau, secara, ovaz, orz. 1% din populatia lumii sufera de boala celiaca – intoleranta la aceasta substanta. Avand boala celiaca, oamenii sunt nevoiti sa renunte la produsele care contin gluten.
Din ce in ce mai multe produse fara gluten apar in supermarketuri si magazine. In acelasi timp, multe celebritati vorbesc cu entuziasm despre modul in care renuntarea la gluten le-a imbunatatit viata. Astfel de afirmatii dau nastere la multe mituri, precum:
- Mitul Nr 1: Produsele cu gluten provoaca alergii la copii
Glutenul nu este daunator copiilor sanatosi. De unde a venit atunci acest mit? Totul a inceput in 2001 cand Organizatia Mondiala a Sanatatii a recomandat sa nu se administreze produse care contin gluten copiilor sub 6 luni pentru a reduce riscul de a dezvolta boli alergice si astm bronsic.
Insa 4 ani mai tarziu studiile au aratat ca daca cerealele cu gluten nu sunt incepute pana la varsta de 7 luni, riscul de alergii creste. Adica – exact opusul primei afirmatii. Recomandarea finala este in acest spirit: varsta cuprinsa intre 4 si 6 luni este cel mai bun moment pentru a oferi copilului cereale cu gluten.
- Mitul Nr 2: Soiurile moderne de grau sunt mult mai daunatoare decat cele vechi de acum 50 de ani – de aceea mai multe persoane au hipersensibilitate la gluten.
De fapt, ideea este ca diagnosticarea afectiunii s-a imbunatatit foarte mult. Daca in urma cu o jumatate de secol era extrem de dificil sa se detecteze boala celiaca, astazi se folosesc metode de cercetare care fac posibila depistarea ei cu mare precizie. Tocmai din acest motiv a crescut numarul pacientilor cu boala celiaca.
- Mitul Nr 3: Dieta fara gluten este mai sanatoasa
Ideea este ca aceasta dieta presupune renuntarea la burgeri, carnati, sosuri delicioase si tot felul de preparate – toate aceste produse contin gluten. Se adauga in alimente pentru a imbunatati gustul si aspectul. Astfel, renuntand la gluten, se renunta si la produsele de tip fast-food. Nu e rau, dar atunci cand se renunta la gluten, apar mai multi inlocuitori alternativi.
Cand glutenul este exclus, producatorii incearca sa pastreze gustul alimentului si folosesc inlocuitori complet nedietetici pentru gluten. De exemplu, adauga mai multe grasimi si zahar in paine pentru a-i pastra gustul si forma si pentru a nu se strica prea repede. Daca se compara continutul caloric al celor doua produse de panificatie, cel fara gluten va avea mai multe grasimi, carbohidrati si calorii, dar mai putine proteine.
Concluzia este evidenta: lipsa glutenului din produse nu le face mai sanatoase.