Orezul alb si brun reprezinta o parte importanta a dietei pentru multi oameni din intreaga lume. Din multe soiuri de ales si cu o gama larga de utilizari posibile, orezul poate fi un ingredient gustos, hranitor si versatil.
Ambele tipuri provin din acelasi bob, dar orezul alb parcurge mai multe etape in timpul procesarii. Orezul brun este un tip de cereala integrala. Conform specialistilor o cana de orez alb, gatit, in greutate de 186 grame (g), contine:
- 242 kilocalorii (kcal);
- 4,43 g proteine;
- 0,39 g grasime;
- 53,2 g carbohidrati;
- 0,56 g fibre.
Orezul contine, de asemenea, o gama larga de vitamine si minerale, inclusiv folat. O cana de orez brun fiert, lung, cu o greutate de 202 g ofera:
- 248 kcal;
- 5,54 g de proteine;
- 1,96 g grasime;
- 51,7 g carbohidrati;
- 3,23 g de fibre.
De asemenea, contine folat, fier, vitamine si minerale. Orezul alb este un orez brun – insa, cu tarate si germeni indepartati.
Taratele si germenii contin substante nutritive valoroase. Drept urmare, orezului alb ii lipsesc unii antioxidanti, vitamine B, minerale, grasimi, fibre si o cantitate mica de proteine.
Acestea fiind spuse, unii producatori imbogatesc multe soiuri de orez alb pentru a inlocui nutrientii pierduti in timpul procesarii. In unele tari producatorii adauga vitamine B – inclusiv tiamina, niacina si acidul folic.
Crestere in greutate
Orezul este un aliment cu amidon si continut ridicat de carbohidrati. Persoanele care mananca mult orez si se antreneaza prea putin pot constata o crestere in greutate.
Intr-un studiu realizat pe 437 de persoane – cei care au mancat mult orez alb, timp de un an – au castigat in greutate, in timp ce acei care au mancat mai putin orez alb – si-au mentinut greutatea.
Cei care au mancat orez brun si-au mentinut greutatea, indiferent de cat au consumat. Cercetatorii au concluzionat faptul ca, orezul brun consumat in orice cantitate – ar putea ajuta la prevenirea cresterii in greutate.
Conform celor spuse anterior, orezul brun contine mai multe vitamine si minerale decat orezul alb, cu exceptia fierului si a folatului.