Multi oameni considera ca semintele incoltite sunt super-alimente. Acest lucru se datoreaza faptului ca sunt bogate in multi nutrienti, imbunatatesc digestia si chiar pot preveni bolile de inima. In plus, este posibila germinarea semintelor foarte usor. Iata cateva beneficii ale semintelor incoltite.
Semintele incoltite: ce sunt mai exact?
Semintele incoltite sunt seminte care au incoltit in plante foarte tinere. Acest proces de germinare incepe de obicei cu inmuierea semintelor timp de cateva ore. Semintele imbibate sunt apoi expuse la combinatia corecta de temperatura si umiditate pentru a continua sa creasca. Produsul final este de obicei un germen care masoara 2 pana la 5 centimetri lungime.
- Care sunt semintele ce pot fi germinate?
Se pot germina mai multe seminte, cum ar fi fasole, linte, soia, mazare verde, hrisca quinoa etc. De asemenea, se poate apela la legume cu frunze, cum ar fi ridiche, broccoli si seminte de nuci, cum ar fi semintele de migdale.
- Beneficiile semintelor incoltite
In ciuda continutului lor scazut de calorii, mugurii sunt o sursa bogata de nutrienti si compusi benefici ai plantelor. Continutul lor de vitamine si minerale variaza in functie de soi. In general vorbind, insa, mugurii contin cantitati semnificative de vitamina C, o cantitate surprinzatoare de proteine si fibre, precum si cantitati mici de calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu si zinc.
De exemplu, fasolea mung contine o cantitate generoasa de potasiu, in timp ce mugurii de trifoi au un continut ridicat de calciu. Desigur, nu vor inlocui alte alimente bogate in calciu din dieta, dar sunt o contributie impresionanta pentru organism.
In plus, procesul de germinare creste nivelul de nutrienti. Acest lucru face ca mugurii sa fie mai bogati in proteine, magneziu, fosfor, mangan si vitamine C si K decat plantele ne-incoltite.
- Germenii stimuleaza circulatia sangelui
Germenii stimuleaza circulatia sangelui prin mentinerea numarului de celule rosii din sange cu cantitati semnificative de fier si cupru. De asemenea, ajuta la furnizarea de oxigen la diferite organe si celule pentru a le optimiza performanta. In plus, un aport de sange sanatos este un bun stimulent pentru cresterea parului.
Pe langa beneficiile mentionate mai sus, mugurii pot ajuta la pierderea in greutate, imbunatatirea vederii si prevenirea imbatranirii premature.